• HOUTSKELETBOUW
  • MASSIEVE HOUTBOUW
  • VAKWERKBOUW 

Vakwerkbouw

 
Vakwerkbouw is de specialiteit van FDW Houtbouw! Hier werken we via de techniek van pen & gat verbindingen die deels zichtbaar zijn en die de charme van authenticiteit en vakmanschap uitstralen. Ontdek deze exclusieve bouwwijze!
   

Over vakwerkbouw


Bij vakwerkbouw bouwen we volgens de techniek van pen en gat verbinding een groot frame. Dit creëert in het gebouw de nodige ruimte die flexibel kan worden ingevuld.

Met vakwerkbouw realiseren we probleemloos grote overspanningen, wat de bouwmethode geschikt maakt voor winkels, toonzalen, sporthallen, polyvalente ruimtes, … én uiteraard gewone woningen. Zo wordt deze techniek intensief toegepast bij zogeheten strobalen-woningen. Ook voor buitenhuizen zoals poolhouses, schuurtjes, carports, … biedt vakwerkbouw eindeloze mogelijkheden.

Vakwerkbouw is een in België minder gekende bouwwijze. Bij vakwerkbouw bestaat de basis uit een in houten balken opgetrokken frame, welke met een oerdegelijke pen- en-gat-verbinding in elkaar past. De pen-en-gat-verbinding wordt verzegeld met een houten tap, welke door beide delen gedreven wordt.

Er wordt bij deze verbinding geen gebruik gemaakt van nagels of schroeven. Na het optrekken van het frame wordt de buitenzijde naar wens bekleed met een brede massieve beplanking of een osb-plaat welke later verder afgewerkt kan worden door bv. gipsplaten.
De schuine verstevigingen en de balken van het frame blijven aan de binnenzijde zichtbaar, waardoor een ongeëvenaarde charme bereikt wordt.

De buitenzijde wordt verder opgebouwd door het aanbrengen van een isolatie, gevolgd door een vochtbestendige folie, welke naar wens door een gevelsteen met spouw of een andere afwerking kan afgewerkt worden. De buitenzijde kan er dus ook uitzien als een traditionele in steen opgetrokken woning, maar de charme van het balkenspel aan de binnenzijde kan door geen enkele andere constructie geëvenaard worden.



terug naar overzicht
Imaxx Webdesign