• HOUTSKELETBOUW
  • MASSIEVE HOUTBOUW
  • VAKWERKBOUW 

Houtskeletbouw

 
Bij houtskeletbouw bestaat het "skelet" van het gebouw uit een houten constructie. Aan de buitenkant is deze meestal opgebouwd met traditionele gevelstenen. Zo combineert u een traditionele bouwstijl met milieuvriendelijk bouwen.
   

De technische details


Bij houtskeletbouw bestaat het ‘skelet’ van het gebouw uit houten stijlen. Zoals bij de mens is het skelet de constructie die het hele gebouw draagt, maar waartussen en waarrond heel wat andere elementen zijn aangebracht. Aan de buitenzijde is er meestal een gevelsteen. Een houtskeletbouwhuis ziet er van buiten dan ook meestal net uit als een traditioneel stenen huis. Tussen de houten kepers van de woning bevindt zich een isolatiemateriaal. De afwerking van de binnenmuren ziet er net zo uit als bij een traditionele woning. Achter de gebruikelijke gipsafwerking komt nog een extra houten beplating in Durelis platen. Het voordeel van deze werkwijze is dat er globaal een grotere stabiliteit bereikt wordt. Deze manier van constructie zorgt ook voor een veel betere akoestische isolatie en daarnaast maakt de extra houten beplating ook een makkelijke ophanging van materialen mogelijk FDW bouwt uw permanente woning, sportlokaal, kantine, …zowel in bouwpakket, winddicht als sleutel-op-de-deur. Wij wensen te benadrukken dat bij FDW alles op maat wordt vervaardigd en wij bijgevolg elk ontwerp kunnen realiseren.

Graag zetten wij de voordelen van houtskeletbouw nog even op een rijtje :

• Korte wachttijd
• Elke mogelijke bouwstijl
• Lichte structuur
• Lage energiekosten
• Droge bouwmethode 
• Veilig en stevig
• Brandveilig
• Maatwerk
• Lange levensduur 

Technische details

Steeds meer mensen kiezen voor houtskeletbouw. Hierbij bestaat het 'skelet' van het gebouw uit houten stijlen. Zoals bij de mens is het skelet de constructie die het hele gebouw draagt, maar waartussen en waarrond heel wat andere elementen zijn aangebracht. Aan de buitenzijde is er meestal een gevelsteen. Een houtskeletbouwhuis ziet er van buiten dan ook meestal net uit als een traditioneel stenen huis. Tussen die kepers bevindt zich een isolatiemateriaal. Aan de binnenzijde komt een paneel, dat de constructie de nodige stijfheid geeft. Het grote voordeel van de woning is dat deze veel minder weegt op de fundamenten wat de onkosten gevoelig vermindert en men kan zo ook bouwen op minder draagkrachtige bouwgrond. Ook voor de bouw van extra verdiepingen op een bestaande woning (optoppen) biedt houtbouw vele mogelijkheden. De specifieke eigenschappen van hout maakt dat een huis met een houten skelet ook veel beter geïsoleerd is en er geen vochtoverlast is. In tegenstelling tot wat u wellicht denkt is houtskeletbouw brandveilig. Skeletbouw is een bouwwijze waarbij zowel de verticale belastingen (eigen gewicht, nuttige belasting) als de horizontale (windkrachten, aardbevingen e.d.) worden opgenomen door het skelet, een frame van kolommen, balken en vloeren. Het skelet brengt de opgenomen belastingen over op de funderingsbalken.

De afwerking van de binnenmuren ziet er net zo uit als bij een traditionele woning. Achter de gebruikelijke gipsafwerking komt nog een extra houten beplating in Durelis platen. Het voordeel van deze werkwijze is dat er globaal een grotere stabiliteit bereikt wordt. Deze manier van constructie zorgt ook voor een veel betere akoustische isolatie en daarnaast maakt de extra houten beplating ook een makkelijke ophanging van materialen mogelijk. Eén van de onmiskenbare voordelen van houtskeletbouw is de besparing op energiekosten. De hoge isolatiewaarde van het houten skelet zorgt voor het zogenaamde thermoseffect: een prettig binnenklimaat het hele jaar rond. In de zomer is het aangenaam fris terwijl het in de winter nooit echt koud wordt. Een andere grote troef van houtskeletbouw is de betrekkelijk snelle opbouw. Op maximaal één maand is de woning wind- en waterdicht.. Aan de buitenkant oogt een houtskeletbouw als een gemetste woning. Door het feit dat het houtskelet in ons atelier wordt voorbereid om vervolgens op de werf te worden gemonteerd is de bouwsnelheid bijna tweemaal sneller dan een traditionele bouw. In de praktijk wil dit zeggen een snellere inhuizing wat een financieel voordeel biedt ten aanzien van langere huurkosten of overbruggingskrediet. Houtskeletbouw is een droge bouwmethode, dit wil zeggen dat er niet, zoals bij een traditionele bouwvorm, duizenden liters waters hoeven te worden drooggestookt. Eenmaal wind- en waterdicht kan men aan de afwerking beginnen zonder afhankelijk te zijn van weersomstandigheden. Door de droge oplevering heeft men onmiddellijk het wooncomfort van een afgewerkte woning. Ook dit betekent budget- en tijdswinst.terug naar overzicht
Imaxx Webdesign